Czy wiesz, że ?

Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. W organizmie zdrowego człowieka zawartość żelaza powinna wynosić od 4 do 5 g. W przeciwnych wypadkach możemy mówić o niedoborze żelaza.

Niedobór żelaza w organizmie człowieka powoduje różnego rodzaju choroby i dysfunkcje. Przede wszystkim odbija się to na układzie krwiotwórczym i powoduje niedokrwistość, a także niedotlenienie tkanek i komórek. Szczególnie narażone na niedobór żelaza są kobiety, ponieważ podczas miesiączki dochodzi do sporych ubytków tego mikroelementu. Niski poziom żelaza w organizmie u kobiet dojrzałych (przed okresem menopauzalnym) może stanowić przyczynę dyskomfortu w okresie klimakterium.

Żelazo w organizmie człowieka występuje w następujących proporcjach: około 70% znajduje się we krwi, przede wszystkim w postaci hemoglobiny, pozostały procent żelaza występuje w postaci mioglobiny, czyli czerwonego barwnika mięśni, który jest odpowiedzialny za przenoszenie tlenu wewnątrz komórki.

Organizm zdrowego człowieka jest w stanie przyswoić średnio tylko 10 procent żelaza zawartego w przyjmowanych pokarmach. W pokarmach żelazo występuje w dwóch postaciach: w produktach pochodzenia zwierzęcego (dwuwartościowe żelazo hemowe) i w produktach pochodzenia roślinnego (trójwartościowe żelazo niehemowe).

Organizm człowieka w łatwym stopniu przyswaja żelazo hemowe. Przyswajalność tego typu żelaza wynosi około 20%. Żelazo niehemowe jest trudno przyswajalne przez organizm i przyswajalność ta wynosi około 5%. Przyswajalność żelaza niehemowego można zwiększyć poprzez spożywanie kwasu askorbinowego, a także białka zwierzęcego.